Friesland en Medemblik herdenken 'Beleg van Medemblik' met vaartocht

12 augustus 2017

Op zaterdag 23 september 2017 vaart een vredesvloot van Friesland naar Medemblik. Vaar je mee?

Op zaterdag 23 september 2017 vaart een vredesvloot van Friesland naar Medemblik. De vredesvloot is onderdeel van De Verzoening, een grote verzoeningsdag ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Precies 500 jaar na dato steken de bewoners van Kimswerd het IJsselmeer over en reiken daar de hand aan de bewoners van Medemblik.

Grutte Pier
In 1515 werd het Friese dorp Kimswerd geplunderd en in brand gestoken door Saksische huurlingen. Ook de boerderij van Pier Gerlof’s Donia ging in vlammen op. Hij verloor zijn vrouw en een van zijn twee kinderen. Uit wraak over dit bloedig onrecht richtte Pier zijn eigen rebellenleger ‘De Arumer Zwarte Hoop’ op, een bonte verzameling boeren, verarmde edelen, bandieten en struikrovers die dood en verderf zaaiden onder de Saksen en Hollanders. Door zijn onverschrokkenheid, reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht kreeg Pier de bijnaam ‘Grutte Pier’.

Het Beleg van Medemblik
Grutte Pier verplaatste zijn strijdtoneel naar de Zuiderzee. In 1517 belegerde hij met De Arumer Zwarte Hoop de Hollanders bij Medemblik. De bevolking kon bijtijds vluchten naar het kasteel van Medemblik en hield onder leiding van kasteelheer Van Buren dapper stand. Uiteindelijk moest Pier het beleg opgeven. Na plundering en brandstichting van de verlaten huizen toog Pier met zijn leger naar het volgende dorp. Deze dramatische gebeurtenis is aanleiding voor een grote verzoening tussen Kimswerd en Medemblik.

Vaar mee met de vredesvloot
U kunt onderdeel zijn van dit bijzondere evenement. Sluit u aan bij de Friese vredesvloot en vaar mee naar de overkant. De charter vloot vaart ’s ochtends vanuit de haven van Harlingen, maar u kunt natuurlijk vertrekken vanuit elke Friese haven (bv. Makkum, Workum, Hindelopen, Stavoren en Lemmer). De vloot wordt vroeg in de middag verwelkomd in de Oosterhaven van Medemblik. Aanleggen en overnachten in de haven van Medemblik is gratis voor vlootdeelnemers.

De Verzoening
Na de feestelijke verwelkoming in de haven gaan de vlootdeelnemers in optocht langs historische plekken in de stad. Tijdens de bonte optocht sluiten steeds meer Medemblikkers aan om uiteindelijk bij Kasteel Radboud te arriveren. Hier zal de vriendschapsband tussen beide plaatsen op symbolische wijze officieel worden gemaakt door de burgemeesters van Medemblik en Kimswerd. De dag eindigt met De Nacht van Pier, een kroegentocht in het historische centrum van Medemblik.

De Verzoening is een initiatief van PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland, inwoners van Medemblik en inwoners van Kimswerd. De Verzoening is een onderdeel in een reeks activiteiten over de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier (1480-1520).

Aanmelden
Wilt je onderdeel zijn van deze historische dag, dan kun je je aanmelden via de website www.peergroup.nl. Heb je geen boot? Geen probleem, wij bieden ook de mogelijkheid om als passagier in te schepen op een charter/bruine zeilvaart schip. In de bijlage vind je een overzicht van de mogelijkheden. Wij zien je aanmelding met plezier tegemoet.

Bekijk de arrangementen voor meevaren met de vredesvloot hier.

 

← Terug naar overzicht