De Marieholm IF: hot en trending

02 september 2017

Bekijk de IF op HISWA te water!

Op HISWA te water vind je niet alleen de nieuwste modellen boten; het is ook een leuk dagje uit voor alle beginnende watersporters. De beurs laten alle facetten zien die de watersport biedt. Naast de nieuwste boten, producten en diensten is er een uitbreid activiteitenprogramma voor jong en oud. Zo komt het tijdschrift Zeilen met bijzondere boten waar een verhaal bij hoort. De Marieholm IF sluit daar bij aan.

Foto: Klaas Wiersman 

Met de presentatie van een Marieholm IF richt de beurs zich op een groep van watersporters die in de zeilscholen heeft leren zeilen, actief zeilde in open boten maar voor wie in het begin van hun carrière de aanschaf van een eigen kajuitzeilboot te kostbaar is. De IF zeilt heerlijk: ‘Een kajuitzeilboot die zeilt als een open boot’ en het is een betrouwbare boot die zich in 50 jaar staat van dienst bewezen heeft. De aanschaf is betaalbaar en het onderhoud te overzien. De Marieholmvereniging staat jonge mensen actief bij met ervaring en kennis.

De IF (en ook de M26) is veelzijdig te gebruiken: hij leent zich goed voor een dag zeilen op plassen en meren maar je kunt er ook langere tochten mee maken op zee en Wad. Diepgang en masthoogte geven weinig beperkingen. De bediening is eenvoudig: een IF zeil je gemakkelijk alleen. Dat alles bij elkaar maakt de IF tot een ideale instapboot voor een nieuwe generatie zeilers.

Wedstrijdzeilen
Maar het werkelijke nieuws zit in de ‘revival’ die de boot doormaakt in het wedstrijdzeilen. De IF is een groeiende klasse. De Zweden ontdekten al in de jaren '60 de IF als wedstrijdschip, in Nederland begint nu pas echt het wedstrijdzeilen in de IF zich te ontwikkelen. Een groep wedstrijdzeilers op de Kaag begon tijdens winterwedstrijden met een kleine onderlinge competitie. In 2015 voeren er zeven boten mee, deze winter waren het er al veertien! Tijdens de Kaagweek van september 2017 werd er voor het eerst sinds jaren weer een prijs uitgereikt aan een eenheidsklasse kajuitzeilboten. Op het zomerevenement van de Marieholmvereniging was een recordaantal boten aanwezig, maar liefst 37 in totaal. De ambitie is het wedstrijdzeilen met de IF als ‘eenheidsklasse’ te organiseren. Op de Kaag zijn ze enthousiast en volgens het Watersportverbond zit er groei in ‘leuk tegen elkaar zeilen in betaalbare boten’.

De IF is ‘hot’ en ‘trending’: alle reden dus om deze mooie boot ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum in het zonnetje te zetten.

HISWA te water is nog tot en met zondag 3 september in Amsterdam.

← Terug naar overzicht