Biesbosch

In het Nationaal Park De Biesbosch is van alles te beleven!

Voor een écht avontuur ga je het water op voor een ontdekkingstocht zonder weerga. Leg tijdens een vaartocht aan op de mooiste plekjes om de natuur te bewonderen. Misschien spot je zelfs bevers... 

De échte ‘Biesbosch-waterbelevenis’

Zelf varen

Zelf varen door De Biesbosch is ultieme vrijheid ervaren. Alleen, romantisch samen of met een groep vrienden.

Eigen boot

Als booteigenaar kan je met je eigen boot via het Hollandse diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede het gebied binnenvaren.

Bootverhuur

Huren kan bij diverse bootverhuurbedrijven in het gebied. Op pad met een kano, roeiboot of fluisterboot? Reserveer jouw boot op tijd, want deze activiteit is razend populair... 

Aanlegplekken

Langs de oevers in De Biesbosch vind je diverse aanlegplekken. Je hebt de vrijheid om tijdens een vaartocht te stoppen voor een picknick of wandeling aan land.

Overnachten op je boot

Een nachtje slapen op je eigen boot in De Biesbosch? Dat kan! Het is toegestaan om maximaal drie nachten op één plek voor anker gaan. Dobber jij al weg...

Veelgestelde VAAR-vragen

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor heel veel verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle HISWA-bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen? Dan geeft dit niks.

Geef wel even aan dat je nog geen ervaring hebt, want dan maken de verhuurders extra tijd voor je vrij. Wist je dat het ook mogelijk is om met een kapitein aan boord te varen? Boek eens een zeilcruise. 

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- Je krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen jou en een HISWA-lid kun je terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie