Deltagebied

Een prachtig watersportgebied. In de Delta vind je een schat aan mooie plekjes.

Nederland bestaat voor een groot deel uit het aaneengesloten deltagebied van de rivieren Rijn, Maas en Schelde. In de waterrijke gebieden van de delta in Zeeland en Zuid-Holland zijn talrijke sluizen en bruggen te vinden. Er zijn verschillende vaarwateren die varen in dit mooie gebied echt het hoogtepunt van jouw dagje uit of vakantie maken. Of houd jij meer van een stranddag? Dat kan ook!

Recreatie

Er valt veel te beleven in het Deltagebied. Wil je de Delta tot in de uiterste puntjes leren kennen? Dan moet je daar gaan varen. Maar er zijn ook andere opties...

Deltawerken

Ben je al bekend met de dertien Deltawerken? 3 sluizen, 6 dammen en 4 stormvloedkeringen zijn samen hét verdedigingssysteem tegen hoogwater. In de bezoekerscentra van de werken kun je meer leren over de werking. Een mooie plek om jouw kennis over het water in Nederland te vergroten. Overigens bieden de dammen een mooi en ver uitzicht over de kilometers kust, waar de wind altijd in een goede richting staat voor de verschillende watersporten.

Dammen

De 6 dammen in het gebied bieden een prachtig uitzicht. ​Met zout water aan de ene kant en zoet water aan de andere, kun je de verschillende watersporten mooi ontdekken. Zeilers, windsurfers en kitesurfers sieren hier de wateren.

Langs het water

Langs de oevers en stranden genieten in de zomer veel mensen van het water. Er zijn volop zwemmers actief. Ook zijn de plekken populair om te vissen. Kom jij langs het water tot rust of ben jij in het water te vinden?

​Onder water

Geniet van de bijzondere waternatuur in de Delta. De natuur in de Delta is door de tijd heen sterk veranderd. Zo zijn sommige diersoorten verdwenen en hebben andere nieuwe zich er gevestigd. Trekvissen, bijvoorbeeld, die zie je steeds minder, maar zeepaardjes des te meer. En er zijn meer exotische soorten; kreeften en zeesterren. Vanwege de boeiende onderwaternatuur is de Delta erg populair onder duikers. 

Dé plek waar het water rijk is!

Hoe je ook wil watersporten en hoe veel of weinig ervaring je ook hebt, je vindt in de Delta altijd het juiste vaar-, duik-, surf-, sup-, kano-, kite-, snorkel- of kajakgebied.

Ben je in de buurt opzoek naar de juiste spullen? Er is altijd wel een watersportwinkel in de buurt! Ga langs bij een Erkend HISWA-bedrijf en ga zorgeloos het water op.

Grevelingenmeer
Boven water, in het water, onder water. In het grootste en helderste zoutwatermeer van West-Europa is alles mogelijk. Een heerlijke vaart in een sloep, actief suppen, surfen met de wind in je haar of met een duikbril op het een unieke duikgebied in. Het water is heel zuiver, wat goed is voor het zicht onder water om de zeenaalden, zeekatten, anemonen en kreeften te vinden.

Haringvliet
Op een comfortabele rijafstand van de randstad vind je een plek waar je kunt surfen, zeilen, vissen, zwemmen of eropuit kunt met de motorboot. Alle faciliteiten voor de watersport worden aangeboden in het Haringvliet. Kies er uit talloze jachthavens en dwaal heerlijk rond door historische stadjes. Een terrasje pakken in Middelharnis of luieren op een strandje in Hellevoetsluis? Kies zelf maar...

Hollands Diep
Daar waar de grote rivieren, de Biesbosch en de Zeeuwse Delta samenkomen. Hollands Diep is een gevarieerde vaargebied met bijzonder sfeervolle havenplaatsen als Strijenas en Drimmelen en het vestingstadje Willemstad. Natuurlijk zijn er ook talloze manieren om te genieten van het water. Het Hollands diep geeft je alle ruimte.

Krammer - Volkerak en Zoommeer
Even onthaasten doe je via de levendige vaarroute van het Krammer Volkerak. Vaar langs idyllische haventjes en uitgestrekte natuurgebieden. Via het Schelde-Rijnkanaal kom je op het Zoommeer. Meer aan in de gezellige haven en ga erop uit in het centrum van Bergen op Zoom. 

Oosterschelde
Elke dag kan je de Oosterschelde beleven. Want geen dag is hetzelfde in dit unieke natuurgebied. De Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland. Het gebied is voor dieren een thuis. Spot hier zeehonden of bruinvissen door te varen, zwemmen, snorkelen of duiken.

Veerse Meer
​Het hart van Zeeland; het Veerse Meer. Een watersportparadijs voor surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers. Door de ondiepe oevers is het Veerse Meer uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen. Met de boot op stap en wil je eens flink gas geven? Dat kan hier! Er zijn speciale snelvaarbanen ingericht. 

Westerschelde
De Westerschelde is drukbevaren door grote zeereuzen. Gaaf om eens te bekijken! Aan de Noordzeekant wordt de Westerschelde geflankeerd door zalig brede zandstranden. Duik het water in en beoefen een van de surfsporten!

Veelgestelde VAAR-vragen

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor heel veel verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle HISWA-bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen? Dan geeft dit niks.

Geef wel even aan dat je nog geen ervaring hebt, want dan maken de verhuurders extra tijd voor je vrij. Wist je dat het ook mogelijk is om met een kapitein aan boord te varen? Boek eens een zeilcruise. 

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- Je krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen jou en een HISWA-lid kun je terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie