Friese Meren

Friesland; dé watersportprovincie van Nederland!

In het zuidwesten en midden van Friesland vind je het toeristische gebied De Friese Meren. Met name in de zomer trekt het gebied veel watersporters aan. Niet voor niets heeft Friesland de meeste bootverhuurbedrijven van Nederland.

De grootste Friese meren zijn de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer.

Ontdek Friesland vanaf het water

De meren in Friesland

Genieten van de mooiste meren. Bezoek pittoreske dorpjes en de unieke natuur.​

Groote Brekken (Grutte Brekken)

De Groote Brekken, in het Fries ook wel Grutte Brekken, is een langgerekt meer, gelegen tussen Lemmer en Spannenburg. Het meer staat in verbinding met het IJsselmeer. Er is ook een verbinding met het Tjeukemeer, een van de andere grote meren in Friesland, waardoor goede vaartochten mogelijk zijn. De omgeving rondom het meer biedt een oase aan mogelijkheden. Alles wat Friesland zo mooi maakt, ligt voor het grijpen. 

Het Sneekermeer (De Snitser Mar)

Het Sneekermeer is vooral bekend vanwege zijn grote populariteit bij watersporters. Op en om het meer zijn watersportfaciliteiten aanwezig, zoals een speedbootbaan, enkele jachthavens, en een starttoren voor zeilwedstrijden. Het Sneekermeer is verbonden met de stad Sneek. De stad ligt echter niet direct aan het meer, maar is via een kanaal te bereiken. Ten zuidwesten van het meer ligt de Geeuwpolder, een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer.  

Het Tjeukemeer (Tsjûkemar)

Voor het verkennen van de Friese cultuur, het beoefenen van watersporten, met name vissen, ben je bij dit meer aan het juiste adres. Dit meer is met een oppervlakte van 22 km² het grootste binnenwater van Friesland , maar niet overal even diep. Op sommige plekken is er slechts een diepte van een meter. In het meer liggen diverse eilanden en rondom het meer zijn verschillende dorpen te vinden. Erg leuk om via het water aan te doen. 

Het Heegermeer (Hegemer Mar)

Het Heegermeer ligt ten zuidwesten van de stad Heeg. In het meer bevinden zich enkele eilandjes. Midden door het meer loopt een scheepvaartroute. Dagrecreatie op deze plek is ideaal. Bij het meer is een strandje met voorzieningen. Het strand is gelegen vlakbij het centrum van Heeg. 

De Fluessen (De Fluezen)

De Fluessen is het een na grootste meer van Friesland met een oppervlakte van 21 km². Het meer gaat in het noordoosten over in het Heegermeer. In het meer bevinden zich enkele kunstmatige eilandjes. Aan De Fluessen liggen verschillende mooie waterrecreatieparken. Een ideale plek voor de watersporter die van rust en ruimte houdt. 

Het Slotermeer

Het Slotermeer ligt tussen de drie plaatsen Sloten, Balk en Woudsend. De waterwegen zijn met tonnen aangegeven, want op sommige plekken is het meer ondiep. Drie waterwegen verbinden de genoemde plaatsen met elkaar, waardoor je een mooie tocht met verschillende aanmeerplekken kan maken. Want ook aan de wal is genoeg te beleven! Het Slotermeer spreekt op de één of andere manier tot de verbeelding. Het meer vormt meerdere keren per jaar het decor voor het spectaculaire skûtsjesilen en is een uniek onderdeel van de Elfstedentocht. 

Klik hier voor meer bezienswaardigheden in Friesland.

Enthousiast geworden over de Friese Meren? Tip: bezoek een jachthaven met camping en ga op ontdekkingsreis. Vaar vanuit jouw verblijf zo de meren op.

Veelgestelde VAAR-vragen

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor heel veel verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle HISWA-bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen? Dan geeft dit niks.

Geef wel even aan dat je nog geen ervaring hebt, want dan maken de verhuurders extra tijd voor je vrij. Wist je dat het ook mogelijk is om met een kapitein aan boord te varen? Boek eens een zeilcruise. 

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- Je krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen jou en een HISWA-lid kun je terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie