Hollandse Plassen

De plassen en meren in het Groene Hart vormen samen een uniek watersportgebied.

Het watergebied bestaat uit: de Kagerplassen, het Braassemermeer, de Vlietlandmeren, Nieuwkoopse Plassen, Reeuwijkse Plassen, Westeinder Plassen, Vinkeveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen.

Het water in het Groene Hart ontdekken

Van plas tot meer

Elke plas en elk meer heeft een eigen verhaal. Ben jij klaar voor een heerlijke waterzwerftocht in een oer-Hollands panorama?

Kagerplassen & Braassemermeer

De Kagerplassen en het naastgelegen Braassemermeer zijn gebieden waar het vooral tijdens zomerse dagen gezellig druk is. Rond de Kaag, de Braassem en de Wijde Aa zijn jachthavens voor watersporters aanwezig en er zijn vele terrasjes gelegen aan het water. Dit gebied kenmerkt zich ook door de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien zijn. Prachtig voor een mooie vaartocht! Verder zijn er veel zeilers en surfers in het gebied.

De Vlietlandmeren

Het hart van Vlietland wordt gevormd door meren van in totaal circa 130 hectare. De voorzieningen in Vlietland zijn op actieve recreatievormen afgestemd. Zo vind je er o.a. een haven aan de Vliet, een haven aan een binnenmeer, een zeilschool, een roeivereniging, een kanocentrum, een locatie voor de verhuur van waterfietsen, kano’s, zeil-, motor- en roeiboten, een adventureterein, een camping, een watersportvereniging, een surfvereniging, een stalling voor kano’s en surfplanken, een restaurant en meerdere horecapaviljoens. Verder zijn er vele stranden, waaronder één voor naturistische recreatie. 

Nieuwkoopse Plassen

Op veel kleine wateren rondom Nieuwkoop geniet je vanaf een boot van de prachtige natuur, de rust en de ruimte van de Nieuwkoopse Plassen. De plassen worden afgewisseld door uitgestrekte rietvelden, waar de rietteelt nog bloeit. Het gebied kent veel purperreigers waar je naar kunt spieden. Wel stil zijn! Anders vliegen ze weg... 

Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. De plassen zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm en de totale oppervlakte is circa 735 hectare. De plassen Sloene, Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg zijn verboden voor motorvaartuigen. Op de overige plassen zijn motorvaartuigen toegestaan, met een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Op 's-Gravenbroek en Elfhoeven worden zeilwedstrijden gehouden, onder andere de jaarlijkse Goudse Zeilweek. De plas Broekvelden/Vettenbroek is ingericht voor windsurfers.

Westeinder Plassen

Een avontuurlijk veen- en plassengebied van 10 km² bij Aalsmeer; de Westeinderplassen. Ook wel de Poel genoemd door de plaatselijke bevolking. De plassen bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen, die met elkaar zijn verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Je kunt er zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien en motorbootvaren. Langs de oevers zijn zo'n 50 jachthavens. Ook zijn er recreatiegebieden waar strandjes zijn aangelegd. In, op en rond de plassen is er een schat aan flora en fauna: vissen, vogels en (zeldzame) planten. 

Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen is een natuur- en watersportgebied in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht, ten noordoosten van het dorp Vinkeveen. De plassen bieden voor ieder wat wils op het gebied van recreatie en natuur. Voor waterrecreatie zijn hier unieke mogelijkheden. Je kunt het gebied zeilend en per motorboot, maar ook heel goed met de kano of fluisterboot verkennen. Speciaal voor de kano’s en fluisterboten is een aantal routes uitgezet. 

De Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen staan bekend als druk watersportgebied, maar bieden ook rust en stilte. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Een eldorado voor suppers en kanoërs die van natuur houden. De Loosdrechtse Plassen is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht, zoals Wijde Blik, Vuntus, Loenderveense Plas en Breukeleveense Plas. 

Veelgestelde VAAR-vragen

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor heel veel verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle HISWA-bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen? Dan geeft dit niks.

Geef wel even aan dat je nog geen ervaring hebt, want dan maken de verhuurders extra tijd voor je vrij. Wist je dat het ook mogelijk is om met een kapitein aan boord te varen? Boek eens een zeilcruise. 

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- Je krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen jou en een HISWA-lid kun je terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie