IJsselmeer

Het grootste zoetwatermeer van Nederland!

Bij goed weer is het IJsselmeer een gemoedelijk vaargebied. Wordt het zicht een beetje minder? Dan moet er wel degelijk genavigeerd worden. Ben jij wel klaar voor avontuur? Ga dan met de kaart en kompas aan de slag om de route te bepalen. Of uiteraard met de GPS.

Oud-Hollandse sferen

Rondom het IJsselmeer bevinden zich prachtige oud-Hollandse dorpjes en stadjes. Erg leuk om aan te doen met de boot!

Ervaar de sfeer van de traditionele vissersdorpen Monnickendam, Marken, Volendam en de kaasstad Edam, het roemrijke verleden van de VOC steden Hoorn, Enkhuizen en de Friese Hanzestad Stavoren, de voormalige eilanden Urk en Schokland en de prachtige vestingstad Naarden. Tezamen vormen ze één van de mooiste en meest authentieke stukjes van Nederland.

Korte zeiltochten en gevarieerd vaarprogramma

Let op: voor de echte waterratten. Zelfs bij zwaar weer of bij weinig wind kan een schip mooie bestemmingen bereiken.

​IJsselmeer

Als beschutte zeekom afgeschermd door de Afsluitdijk biedt het IJsselmeer perfecte uitkomst bij korte zeiltochten of een gevarieerd vaarprogramma. Bereik bijzondere bestemmingen. Maak bijvoorbeeld een dagtocht rond het schiereiland Marken, het voormalig forteiland Pampus, het rustieke Durgerdam of een onbewoond eilandje voor de Muider kust.

Markermeer

Vanuit het IJsselmeer kunt u doorsteken naar het Markermeer. Het Markermeer is een 700 km2 groot meer gelegen tussen Noord-Holland, Flevoland en het Noordelijk IJsselmeer. Een zeileldorado, maar ook met de motorboot zeker de moeite waard.

IJmeer

Daar waar je de horizon kunt zien en de wind op je huid kunt voelen, ook wel het Blauwe hart genoemd. Wanneer je vanuit het Markermeer naar het zuiden doorvaart kom je op het IJmeer terecht, gelegen tussen Amsterdam en Almere. Ben je het grote water even zat? Leg dan aan bij een van de eilanden.

​Gooimeer

Oevers die worden gedomineerd door riet en zoetwatermoeras en waar vogels de lucht sieren. Wanneer je op het Gooimeer vaart, raak het land niet uit zicht. Er zijn dan ook tal van leuke aanlegmogelijkheden. Bezoek Naarden, Huizen en Almere. Of kies voor een dagje strand om te recreëren. 

Eemmeer
Het eiland ‘de Dode Hond’ bevindt zich in het Eemmeer. Een aparte naam op zich, maar een prachtige plek om te bezoeken en zelfs te overnachten. Het meer leent zich uitstekend voor het zeilen. Het bezoeken van het oude vissersdorpje Spakenborg is ook zeker de moeite waard!  

Wolderwijd

Wanneer u een dag gaat varen, hoeft de motor niet altijd te draaien. Aan het vaargebied de Wolderwijd grenzen de steden Zeewolde en Harderwijk. Met ruim voldoende aanlegmogelijkheden kun je ideaal per boot van plek naar plek.

Veluwemeer

Actie of ontspanning? Dit meer biedt zeer veel recreatiemogelijkheden. Windsurfen, zeilen, rondvaarten, vissen, zwemmen... Aan het Veluwemeer bevinden zich veel havens en stranden. Ideaal om wat langzamer doorheen te varen.

​Ketelmeer

Midden in het Ketelmeer ligt een waterbouwkundig werk in de vorm van een oog. Dit is het IJsseloog, een kunstmatig eiland met het doel verontreinigd slib uit de bodem van het meer te bergen. Bijzonder om te zien... 

Veelgestelde VAAR-vragen

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor heel veel verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle HISWA-bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen? Dan geeft dit niks.

Geef wel even aan dat je nog geen ervaring hebt, want dan maken de verhuurders extra tijd voor je vrij. Wist je dat het ook mogelijk is om met een kapitein aan boord te varen? Boek eens een zeilcruise. 

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- Je krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen jou en een HISWA-lid kun je terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie