Limburgse Maasplassen

Een mekka voor iedere watersporter!

De Limburgse Maasplassen, gelegen in Midden-Limburg, is een van de grootste aaneengesloten watersportgebieden in Nederland. Ruim 3000 hectare grote en kleine plassen liggen aaneengeschakeld met de Maas. Het gebied is vanwege zijn diversiteit een waar mekka voor iedere watersportliefhebber. 

The place to be...

Mooie dagstranden en hippe beachclubs maken het gebied tot een hotspot. Door de diversiteit aan faciliteiten kun je hier zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien en kanoën. Of je kiest voor de snellere watersporten zoals: waterskiën, flyboarden en wakeboarden. Ook zijn uitstekende visstekken aanwezig. Kom jij een hengel uitgooien?

Vaar met je eigen boot of huur een jacht, zeilboot of sloep

De Maasplassen zijn perfect om met een boot rond te varen. Ga op pad in een jacht, zeilboot of sloep. Mooie vaarwegen brengen je van de ene plas naar de andere. Dit kun je uiteraard met je eigen boot doen. Je kan altijd terecht in een van de moderne jachthavens.​ Bezit je zelf niet over een boot? Dan is huren een optie!

Gun jezelf zo'n heerlijke vaardag!

Meer informatie over het gebied? Bekijk voor een impressie onderstaande video van VVV Midden-Limburg.

Veelgestelde VAAR-vragen

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor heel veel verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle HISWA-bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen? Dan geeft dit niks.

Geef wel even aan dat je nog geen ervaring hebt, want dan maken de verhuurders extra tijd voor je vrij. Wist je dat het ook mogelijk is om met een kapitein aan boord te varen? Boek eens een zeilcruise. 

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- Je krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen jou en een HISWA-lid kun je terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie