De Wieden

Een pure beleving op het water, daar staat het watergebied de Wieden voor. De Wieden maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Je vindt hier bijna 11.000 hectare waterrijke natuur, waar je onder andere prachtig kunt varen.

De mooiste manier om De Wieden te ontdekken is vanaf het water. Stap aan boord van een fluisterboot en geniet van de vogels, de bloemen en kleurrijke landschappen. Peddel je liever zelf? Huur dan een kano, want er zijn bijzonder mooie kanoroutes in het gebied.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Natuurmonument

De organisatie Natuurmonumenten beschermt en beheert dit gebied om zo alle pracht te behouden.

Observatiehutten

De Wieden is een eldorado voor vogels. Heb je ooit tussen de aalscholvers gezeten? Ga mee op vaarexcursie naar een echte observatiehut! In de Wieden huist de oudste aalscholverkolonie van Nederland. Vanuit de hut zie je de vogels van dichtbij en overal klinkt het luidruchtige keelgeluid van de ouders en jonkies. 's Ochtends vroeg zijn de vogels het meest actief. Pak je kans en boek een vaarexcursie en hoor de vogels fluiten.

​Eendenkooien

Er zijn vier eendenkooien in beheer in het gebied. Vroeger werden hier eenden gevangen, maar nu zijn het prachtige plekken. Achter de zogenoemde kooibossen heeft de natuur zich ongestoord ontwikkeld. Wanneer je een kijkje komt nemen, proef je de geschiedenis. Maar... ssst! Dit is een omgeving waar je echt de stilte moet ervaren.

Ga naar de website van Natuurmonumenten.

Veelgestelde VAAR-vragen

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor heel veel verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle HISWA-bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen? Dan geeft dit niks.

Geef wel even aan dat je nog geen ervaring hebt, want dan maken de verhuurders extra tijd voor je vrij. Wist je dat het ook mogelijk is om met een kapitein aan boord te varen? Boek eens een zeilcruise. 

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- Je krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen jou en een HISWA-lid kun je terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie