Checklist om een boot aan te schaffen

15 mei 2019

Een boot kopen doe je niet zomaar. Zie het als het kopen van een huis of auto, je moet vooraf goed geïnformeerd zijn. Vooral bij de aanschaf van een eerste boot zal je vast tal van vragen hebben.

Waar wil je de boot gaan gebruiken?
Niet elke boot kan overal gebruikt worden. Een zeilboot of andere boot met hoge mast in de grachten is niet heel praktisch, terwijl een kleine sloep niet geschikt is voor lange tochten. Bedenk dus van tevoren waarvoor je de boot wil gebruiken. Als je niet zeker weet wat voor bootvaarder jij bent, kun je in het begin het beste zo nu en dan een boot huren om achter te komen wat je wensen zijn.

Wat zijn de kosten voor het hebben van een boot?
Deze vraag is lastig om te beantwoorden. Het is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan liggeld, reparaties / onderhouden, etc. Per haven en type boot zijn de kosten voor een ligplaats verschillend. Zoek dit uit vóór je een boot koopt.

Waar kan je een boot kopen?
Of je particulier een tweedehands boot wilt kopen of via een jachtmakelaar een gloednieuw model, doe van tevoren eerst goed research. Online vind je boordevol informatie met goeie tips. Neem dus rustig de tijd om je goed te oriënteren. Andere manieren om je op een boot te oriënteren zijn botenbladen en botenbeurzen.

Waar moet ik op letten bij het bekijken van een boot?
Nu je een aantal boten hebt uitgezocht waar je geïnteresseerd in bent, kun je ze gaan bekijken. Kijk bij een eerste bezichtiging of de boot in de smaak valt. Is er recent onderhoud geweest? Wat voor onderhoud is er uitgevoerd? Is er sprake van roest? Bekijk alle hoeken van de boot, zo ook de motor en andere mechanische componenten.

Tip: beschik je over weinig ervaring? Neem dan iemand mee die meer ervaring heeft en weet waar hij of zij naar moet zoeken. Op HISWA.nl vind je meer tips omtrent het kopen van een boot.

Wat heb ik nog meer nodig?
De boot is binnen, hartstikke leuk natuurlijk. Maar er zijn altijd dingen die goed van pas kunnen komen. Zo is het belangrijk om een bootslot te kopen. Een gewild prooi van dieven is de buitenboordmotor, hier kun je ook speciale sloten (zie slotenspeciaalzaak.nl) voor kopen. Daarnaast kun je je boot vastmaken aan een steiger. Ook is het slim om altijd zwemvesten aan boord te hebben.

← Terug naar overzicht