Noord verkennen met het historische IJ-Buurtveer

19 juli 2019

Achter het Centraal Station, bij steiger 14, staat een rood bord met daarop IJ-Buurtveer Sega. Iedere zondag vertrekt hier het historische IJ-Buurtveer voor een vaartocht langs de IJ-oevers. En iedere derde vrijdag van de maand vaart het IJ-Buurtveer naar Vuurtoreneiland.

De IJveren XI, XIII en XIV zijn 90 jaar oud. Zij brachten bewoners en de arbeiders heen en weer naar de stad, de dijkdorpen in Noord en de scheepswerven van NDSM, Stork en Draka. Toen de tunnels kwamen, werden de boten verkocht. De drie IJ-buurtveren hebben een interieur met veel originele details, zoals teakhouten banken en de oorspronkelijke verlichting.

IJveer XI vaart langs de moderne woonblokken op Java-eiland en KNSM-eiland. De eerste stop: Sporenburg. Daar komen nieuwe passagiers aan boord. De XIII passeert Loods 6, de plek waar vroeger alle rederijen zaten.

IJveer XI nadert verder het Oranjesluiscomplex, de Oranjesluizen tussen het dorp Schellingwoude en de noordpunt van Zeeburgereiland. Dit is de grens tussen het Binnen- en het Buiten-IJ. Het is een indrukwekkend gezicht.

Voorbij Vuurtoreneiland gaan passagiers vaak van boord voor een wandeltocht en er zijn ook fietsen te huur. Even Durgerdam bekijken, met uitzicht over het Buiten-IJ en het nieuwe land: IJburg.

De boot koerst verder, terug door de sluis, richting Nieuwendam. Halte Café ’t Sluisje. De passagiers maken vaak een wandeling door de noordelijke gebieden.

Dan is IJveer XI weer terug bij CS.

Het IJ-Buurtveer vaart tot en met zondag 29 september. De tochten naar Vuurtoreneiland, met een rondleiding over de geschiedenis en het natuurleven op het eiland, met IJveer XIII zijn iedere derde vrijdag van de maand, tot en met vrijdag 25 oktober. Meer informatie over haltes, tijden en kosten kunt u vinden op www.sega-amsterdam.nl. Of bel: 020 331 5121. 

Lees hier het hele artikel.

← Terug naar overzicht