Jachtwerf Scherpel bouwt met tieners zes boten

02 augustus 2019

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Jachthaven, scheepswerf en bootbouwschool Scherpel heeft het samen met zeilschool De Vuurtoren allemaal. Tijdens de hittegolf werden er door zes tieners zes nieuwe boten gebouwd en te water gelaten, in slechts vier dagen.

Op dinsdagmorgen begonnen de vijf jongens en een meisje, van tien tot twaalf jaar, met bouwpakketten van okoumé hout, 3 D CNC gesneden. Onder vakkundige begeleiding van drie zeilinstructeurs en twee scheepstimmermannen werden de bootjes in elkaar gezet. Op vrijdagmiddag in de zinderende hittegolf doopten ze hun eigengebouwde scheepjes en lieten ze deze feestelijk te water.

Vol toewijding
Passie, liefde en enthousiasme voor de eigen boot, alles was in de timmerweek overduidelijk te zien bij de leergierige kinderen. Scheepstimmermannen Hans Resoort en Renzo Meijwaard legden stapje voor stapje uit in welke volgorde de planken, spanten en gangen geplaatst moesten worden. Geassisteerd door drie zeilinstructeurs werden de scheepjes op een veilige manier in elkaar gezet.

Op de warmste momenten zwommen en speelden de zes jongeren in de haven. Op vrijdag was het hoogtepunt, toen de schepen onder het toeziend oog van de ouders te water werden gelaten. De ouders applaudisseerden bij elke boot die langskwam uit de loods en mochten als dank ook een rondje varen. Zes nieuwe watersporters erbij met een eigen boot, welke werf doopt tegenwoordig nog zes schepen op een dag.

Knutselen
Frederieke Meuldijk, het enige meisje, wil graag architect worden. “Timmeren en werken met hout vind ik heel leuk, dingen maken.” Zeilen vindt ze een beetje leuk, ze zal vooral gaan roeien met de boot. Met haar ouders is ze op Loosdrecht op vakantie. “Het in elkaar zetten en de tekening lezen is het moeilijkst.” Alina Meuldijk, moeder van Frederieke: “Mijn kinderen komen al jaren op de zeilschool. Frederieke wilde liever naar de bootbouwschool en een eigen boot bouwen, knutselen vindt ze erg leuk.”

“Ik heb al een boot”, vertelt Daan ’t Jong. “Maar bouwen en klussen vind ik superleuk.” Hij heeft thuis al een sloep. “Deze is leuker omdat ik hem zelf heb gebouwd en ik ga er later mee zeilen.” Ook hij vindt tekening lezen en de juiste schroeven vinden het moeilijkst. “Alles zelf in elkaar zetten en ermee varen is het leukst.”

← Terug naar overzicht