Suppen in de winter

20 november 2019

Het is koud, de dagen worden korter en de ski's worden weer uit de kast getrokken. Toch is er ook op het water nog genoeg te beleven tijdens de winter. Wat dacht je bijvoorbeeld van suppen? Misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens de wintermaanden, maar met deze 5 tips sta jij binnen no-time ook in de winter op je sup board!

 

1. Een goede voorbereiding

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken in de voorbereiding als je gaat suppen in de winter. Laat ten eerste altijd iemand weten dat je het water op gaat en hoe laat je verwacht weer aan land te zijn. Zo is er altijd iemand die weet waar je mee bezig bent. Het liefst ga je natuurlijk nooit alleen, zoek een supbuddy waarmee je gezellig samen kunt gaan! Bij veel neerslag en wind is het niet fijn om te suppen. Check vooraf dus altijd de weersverwachtingen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Voordat je dan daadwerkelijk de plank op gaat is het belangrijk om je spieren warm te maken. Met een warming-up voorkom je blessures en sta je ook niet zo te bibberen op je plank! 

2. De juiste kleding

Om in de winter te gaan suppen is het erg belangrijk dat je je goed kleed. De kleding houdt je warm en zo droog mogelijk. Er zijn verschillende opties wat betreft kleding. Denk aan een wetsuit of een drysuit, maar ook zonder zo'n suit is er kleding waarmee je jezelf warm houdt. Het belangrijkste is dat je in laagjes denkt. Het zal je verbazen hoe warm je het nog kunt krijgen tijdens het suppen! Trek bijvoorbeeld thermokleding aan met daaroverheen een fleecetrui en een hardshelljas. Vergeet ook zeker je voeten, handen en hoofd niet. Daar verlies je de meeste warmte! Nog een tip: trek vooral geen katoen aan. Katoen houdt het water vast, waardoor je in de koude temperaturen snel onderkoeld raakt. 

3. De locatie

We hebben ons voorbereid, de juiste kleding aangetrokken... dan is het nu tijd om het water op te gaan! Ga in de winter niet te ver het water op. Door dicht bij de kant te blijven maak je het voor jezelf makkelijker om snel het water uit te komen. In Nederland zijn er genoeg plekken waar je kunt gaan suppen. Denk bijvoorbeeld aan de grachten in Utrecht, Amsterdam of Groningen. Of maak een mooie tocht door de natuur in de Biesbosch of de Alde Faenen. Online zijn verschillende routes en plekken te vinden die geschikt zijn om te suppen. Vaak worden er ook mooie tochten georganiseerd! 

4. Het zwembad

Krijg je het al koud bij het lezen van dit bericht en is wintersuppen toch niet helemaal jouw ding? Dan is er nog een laatste manier om in de winter toch op de plank te staan: het zwembad. Het zwembad is een ideale manier om suppen onder de knie te krijgen, maar ook om een flinke workout  te doen. Er zijn verschillende SUP-scholen die in de winter de mogelijkheid bieden om in het zwembad te suppen. 

5. Veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop. Heb je geen goed gevoel bij wintersuppen? Doe het dan vooral niet. Zie je het wel zitten? Vergeet dan zeker niet om een reddingsvest te dragen. Ook ervaren suppers en zwemmers wordt dit aangeraden, je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Ga in de winter ook nooit suppen zonder goed koord. Controleer je koord zelf en of het goed bevestigd zit aan de plank en aan jou. Ten slotte is het belangrijk dat je op tijd weer terug aan de kant bent. In de winter wordt het vroeg donker, houd hier rekening mee. En neem ook zeker een waterdicht lampje mee die je kan bevestigen aan je kleding. 

Met deze vijf tips kun je zelfs in de winter nog het water op. Op zoek naar een SUP-school, een sup board of goede kleding? Kijk eens in de HISWA Bedrijvengids, hier vind je betrouwbare watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging.

 

← Terug naar overzicht