Motorboot varen

Nederland houdt van water, al een hele lange tijd! Wist je dat de eerste boot ter wereld is gevonden in Nederland?! Ja, echt waar. En wel in Drenthe. Dit was een kano, gemaakt van een uitgeholde boomstam. Tegenwoordig zijn er boten in allerlei vormen en maten. Ben jij er klaar voor om te gaan varen?

Ontdek een een nieuwe wereld: stap aan boord!

'Het is heerlijk om te varen. Je beleeft de natuur vanaf een boot op een hele andere manier. En we zijn als gezin echt onder elkaar.'
- Larissa (44) samen met haar man Martin en kinderen Nelson (12) en Olivier (10)

Je pakt je spullen en stapt aan boord... Op weg naar een andere wereld. Heerlijk het water op! Alleen, met familie of vrienden. In een sloep of een snelle motorboot. Wat is jouw favoriete boot?

Als beginnende watersporter is het huren van een boot voor een dagdeel een goede eerste kennismaking met het water. Wist je al dat je op veel boten mag varen zonder vaarbewijs?!

Kies de boot die bij jou past...

Boten zijn er in allerlei soorten en maten. Belangrijk is om bij jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt in het recreëren op het water. Ben je van de snelheid of vind je het fijn om rustig te varen? Wil je de boot gebruiken om op te overnachten en moet er sanitair aan boord zijn of heb je liever een basic verblijf? Wat is je budget? Beschik je over een vaarbewijs of nog niet? Op welke wateren wil je varen: het IJsselmeer, de grachten, langs de kust of op de Friese meren? Kortom: veel vragen die belangrijk zijn in de keuze van een boot. Laat je adviseren door een HISWA-specialist bij jou in de buurt. 

Nog nooit gevaren? Doe een cursus!
Mocht je nog geen ervaring hebben in het varen, dan is het handig om een praktijkcursus te volgen. Een boot gedraagt zich immers anders dan bijvoorbeeld een auto. In deze cursus leer je onder andere het aan- en afmeren, het manoevreren, gebruik van verlichting, etc. Mocht je niet handig zijn in het onderhoud en/of zoek je een stalling? Er zijn veel HISWA-bedrijven die je hierbij graag helpen. Zij ontzorgen jou en dragen bij aan het optimale plezier van watersporten.

Een dag varen hoeft niet duur te zijn
Op pad met een boot; het hoeft niet duur te zijn... Gemiddeld kost een vaardag 116 euro, inclusief brandstof, eten en overige activiteiten. Deel dat bedrag door het gezelschap met wie je op pad gaat en jouw fijne dag op het water kan niet meer stuk.

Laat je inspireren...

Doe zaken met een HISWA-bedrijf

Als watersporter wil je zonder zorgen het water op. Genieten van de vrijheid, het uitzicht, de zon... Een dag op het water voelt vaak als een week vakantie. Kortom je wil zorgeloos varen.

Watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging zijn betrouwbare partners. Je kunt gerust zaken met hen doen. Of het nu gaat om het kopen, repareren of huren van een boot, bij het volgen van een cursus of het bemiddelen van de verkoop van uw boot. Kies voor een HISWA-lid, dan ben je altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen. Klik hier voor meer informatie. 

 

Vaarbewijs: wel of niet nodig?

Met het behalen van examen Klein Vaarbewijs (bij de VAMEX) heb je basiskennis van de regels en veiligheidsmaatregelen als je het water op gaat. Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor:

- pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter
- motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 km/u door het water; dit zijn ook jetski’s, waterscooters en gemotoriseerde roei-, vis- en rubberboten die deze snelheidsgrens overschrijden
- bepaalde schepen die bedrijfsmatig worden gebruikt, met een lengte tussen de 15 en 20 meter

Een boot gedraagt zich anders dan een auto. Het ‘parkeren’ van een boot – aanleggen of afmeren – vraagt gewenning. Elk type boot heeft zijn eigen vaargedrag. Grootte, rompvorm, schroefwerking (wieleffect) spelen een rol. Daar komen wind, golven en stroom bij. In sluizen, bruggen en bij havens, overal moet je de boot onder controle hebben. Ook als een vaarbewijs bij jouw boot niet verplicht is, is het aan te raden om je te verdiepen in de vaarregels en te oefenen met het onder controle hebben van de boot. Het is goed voor je eigen veiligheid als schipper en geeft je veel meer vertrouwen en vaarplezier!

Veiligheid

Voordat je aan boord stapt, dien je te denken aan de veiligheid van een ieder in de boot. Hieronder volgen een paar handige tips:  

Voordat je gaat varen is het zaak een aantal dingen goed op orde te hebben. Is je boot technisch in orde, krijgt het regelmatig onderhoud? Check of je een schone en volle tank hebt controleer de accu's, het koelwater en motoroliepeil. Heb je alles bij je, zoals een actuele waterkaart, geschikte reddingvesten, een EHBO-kit, dodemanskoordje, communicatiemiddelen, ankergerei, brandblusser, noodsignalen, radarreflector, etc.? Ken je de vaarregels, weet je hoe je in allerlei situaties die je onderweg kunt tegenkomen moet handelen? Weet je de weersvoorspellingen? Kortom check alles goed, zodat je niet onnodig voor verrassingen komt te staan. 

De organisatie Varen doe je Samen! heeft een handige brochure over veiligheid aan boord. Bekijk hier de website.

Veelgestelde VAAR-vragen

Wat is de VAMEX?

VAMEX staat voor Vaarbewijs- en Marifoonexamens en is de naam waaronder de Stichting Vamex opereert. Deze stichting wordt bestuurd door vier bonden (KNMC, NWWB, Reddingsbrigade Nederland en het Watersportverbond), die elk nauw betrokken zijn bij de pleziervaart en de veiligheid op het water.

Bij de VAMEX kun je examen door voor Klein Vaarbewijs 1 en 2.

Is het duur om een vaarbewijs te halen?

Een examen Klein Vaarbewijs kun je doen bij de VAMEX. Hieronder volgen de prijzen van het examengeld in 2016, dit is exclusief de kosten voor de afgifte van het vaarbewijs (20 euro)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-
Klein Vaarbewijs Beperkt (KVBB) € 42,-
Basiscertificaat Marifonie € 61,-

Bron: VAMEX - mei 2016

Wat zijn de voordelen van het kopen of huren bij een HISWA-lid?

Voordelen van zakendoen met een HISWA-lid:

- U krijgt één jaar extra garantie bij nieuwe producten
- HISWA-leden zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en hebben vakbekwaam personeel in dienst
- De voorwaarden zijn consumentvriendelijk: ze zijn samen met de ANWB en de Consumentenbond opgesteld
- Aan de voorwaarden is een geschillenregeling gekoppeld. Bij een geschil tussen u en een HISWA-lid kunt u terecht bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag
- HISWA Vereniging staat garant voor de nakoming van de uitspraak van de Geschillencommissie