Suppen

Suppen staat voor 'stand-up-paddle'. Het is ontstaan op Hawaii door de lifeguards die op hun surfboard gingen staan om de beginnende surfers in de gaten te houden. Door een lange peddel kunnen de suppers op hun board blijven staan, in tegenstelling tot de surfers die liggend moeten peddelen.

Relaxed door de grachten of dwars door de branding...

Relaxed door de grachten of misschien wel op zee? Ervaar wat suppen met je doet! Staand op een groot supboard beweeg je je voort met een speciale suppaddle. Met een beetje focus, een goede balans en veel sportiviteit is deze sport gemakkelijk te doen. Juist voor de beginnende watersporter is suppen een goede sport om mee te starten. 

Nederland is een uitstekend land om te suppen. Een tocht door de grachten in de binnenstad, de prachtige meren of rivieren zijn een uitstekende training. Je gebruikt bij het suppen erg veel spieren en het is goed voor je balans. 

Combinatie van heerlijk sporten en toch relaxed

Ik ben vorig jaar samen met mijn vriend begonnen met suppen: het werkt verslavend. De techniek hadden we vrij snel door. Af en toe huren we een board op het strand. Naast dat we lekker sporten, is het ook heel relaxed. 
-  Fien (22) Zandvoort

Suppen is een laagdrempelige watersport. Maar wat heb je nodig om het water op te gaan als beginnende supper?

- Een supboard en peddel: de grootte van het board en de peddel zijn afhankelijk van je lengte en gewicht. 
- Bekijk het weer: draag bij kou een wetsuit. Bedek goed je voeten en hoofd. Hier koel je het snelste af. Smeer je bij mooi weer goed in en draag beschermde kleding. 
- Denk om je veiligheid: ga bij voorkeur niet alleen het water op,  draag een drijfvest en als je niet ervaren bent neem eerst een paar lessen bij een waterspportschool. Zorg dat je in zones supt die aangewezen zijn voor watersport en bewaakt worden door de reddingsbrigade.

Suppen - een sport voor iedereen!

Doe zaken met een HISWA-bedrijf

Als watersporter wilt u onbekommerd het water op. Genieten van de vrijheid, het uitzicht, de zon... Een dag op het water voelt vaak als een week vakantie. Kortom u wilt zorgeloos recreëren op het water. 

Watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging zijn betrouwbare partners. U kunt gerust zaken met hen doen. Of het nu gaat om het kopen, repareren of huren van materiaal. Kies voor een HISWA-lid, dan bent u altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen. Klik hier voor meer informatie. 

 

Veelgestelde SUP-vragen

Wat heb ik nodig om te suppen?

Een plank + peddel = plezier

Welke SUP-planken zijn er eigenlijk?

Veel mensen die beginnen met suppen kiezen in eerste instantie voor een allround board. Deze boards zijn zowel op vlakwater als op zee te gebruiken. Deze planken zijn net wat langer waardoor ze goed glijden. Er bestaan harde boards en opblaasbare planken. Ook zijn sommige planken wat breder, zodat je bijvoorbeeld ook goed aan yoga kan doen op je board.

Koop jouw SUP-plank bij een HISWA -bedrijf!

Waar kan ik suppen?

Suppen kan je op elk water in Nederland doen. Lees hier meer over de vaargebieden in Nederland.